MUKIM DUALOG SIKUATI

Pengenalan

Mukim Dualog Sikuati ini merupakan salah satu daripada 4 mukim di bawah pentadbiran Pejabat Daerah Kecil Matunggong. Mukim ini diketuai oleh En. Hambir Nambi (Ketua Mukim). Mukim ini adalah gabungan 26 buah kampung yang berhampiran.

Penduduk

Bilangan penduduk di mukim ini dianggarkan seramai 6,915 orang, dengan bilangan keluarga sebanyak 892 buah keluarga. Kaum Rungus merupakan majoriti etnik yang merangkumi 98% daripada penduduk mukim manakala selebihnya adalah suku kaum lain. Agama Kristian merupakan agama mejoriti dianuti.

Pekerjaan

Kagiatan utama penduduk adalah bertani. Disebabkan oleh keadaan bentuk muka bumi yang berbukit, kebanyakan penduduk menjalankan kegiatan penanaman padi huma. Terdapat juga penduduk yang menjalankan kegiatan pertanian jangka panjang seperti penanaman getah dan kelapa sawit. Selain daripada itu penduduknya juga terlibat dengan penternakan, pertukangan, pembuatan kraftangan, perniagaan dan sebagai kakitangan kerajaan atau swasta. Dari segi penternakan, penduduknya menternak lebah madu, lembu, kerbau, kambing, ayam dan ituk. Manakala dari segi kraftangan dan pertukangan, penduduknya membuat manik, rinago, gong, parang dan lain - lain.

Senarai Kampung (Notis : Bahagian ini sedang dikemaskini)

Bil

Nama Kampung

Ketua Kampung

Pengerusi JKKK

1

Andap Darat

Sumbing

Oninting Dolisew

2

Bonsiku

Mosuta

Lee Yun Fook

3

Dahi

KK Wayang

-

4

Dualog

-

-

5

Inggaton Dumpiring

-

-

6

-

-

-

7

-

-

-

8

-

-

-

9

-

-

-

10

-

-

-

11

-

-

-

12

-

-

-

13

-

-

-

14

-

-

-

15

-

-

-

16

-

-

-

17

-

-

-

18

-

-

-

19

-

-

-

20

-

-

-

21

-

-

-

22

-

-

-

23

-

-

-

24

-

-

-

25

-

-

-

26

-

-

-

Tarikh Kemaskini

11 Mac 2020 (Rabu)

Paparan Terbaik

Portal ini paling sesuai dipaparkan melalui pelayar Mozila Firefox dan Google Chrome; Resolusi paparan 1024 x 768 pixels

Notis Penafian

Pejabat Daerah Kecil Matunggong tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerugian atau kerosakan yang dialami disebabkan penggunaan sebarang maklumat yang terdapat di dalam web ini.

 

PEJABAT DAERAH KECIL MATUNGGONG, KUDAT, SABAH

Notis Hakcipta  |  Dasar Privasi    |  Dasar Keselamatan

 

Free Joomla! template by L.THEME