MUKIM MATUNGGONG

Pengenalan

Mukim ini mempunyai 29 buah kampung dengan Kaum Rungus sebagai etnik majoriti dan agama kristian (PCS) sebagai agama mejoriti yang dianuti. Mukim ini diketuai oleh En. Epson Kawahui (Ketua Mukim)

Penduduk

Mukim Matunggong mempunyai bialngan penduduk seramai 6,684 orang yang sebahagian besarnya ialah suku kaum Rungus (80%). Etnik - etnik yang selebihnya ialah Bajau / Ubian, Irranun, Cina dan lain - lain. Kaum Rungus biasanya tinggal di kawasan pedalaman, kaum Bajau / Ubian dan Irranun tinggal di pesisir pantai manakala kaum - kaum lain seperti Cina pula tinggal di kawasan - kawasan kampung yang bertanah rata.

Pekerjaan

Seperti di mukim - mukim yang lain, kagiatan utama penduduk adalah bertani. Kebanyakan penduduknya menjalankan kegiatan penanaman padi huma sementara penduduk yang lain menjalankan kegiatan pertanian jangka panjang seperti penanaman getah dan kelapa sawit. Penduduk berbangsa Bajau / Ubian dan Irranun kebanyakannya berkerja sebagai nelayan. Selain daripada itu penduduknya juga terlibat dengan perusahaan kecil -kecilan dan sebagai kakitangan kerajaan atau swasta.

Hasil-Hasil Utama

Hasil - hasil utama mukim Matunggong adalah pertanian seperti kelapa sawit, getah, padi bukit, padi sawah, buah - buahan dan sayur -sayuran (60%). Hasil penternakan seperti lembu, kerbau, ayam, itik dan lebah madu (23%), perikanan iaitu ikan, udang, ketam dan kerang (10%).

Senarai Kampung (Notis : Bahagian ini sedang dikemaskini)

Bil Nama Kampung Ketua Kampung Pengerusi JKKK
1 Bodu Mokumpil Mandarasat Morimbot Magami
2 Buranak Silad Monit Mamantak Majingga Musarang
3 Buanog Mokiun Sulimban Mojuntin Togindang
4 Barangkason Edin Todok Masarap Andarung
5 Guomon Limpot Majalu Sopedy Madil
6 - - -
7 - - -
8 - - -
9 - - -
10 - - -
11 - - -
12 - - -
13 - - -
14 - - -
15 - - -
16 - - -
17 - - -
18 - - -
19 - - -
20 - - -
21 - - -
22 - - -
23 - - -
24 - - -
25 - - -
26 - - -
27 - - -
28 - - -
29 - - -
30 - - -

Tarikh Kemaskini

11 Mac 2020 (Rabu)

Paparan Terbaik

Portal ini paling sesuai dipaparkan melalui pelayar Mozila Firefox dan Google Chrome; Resolusi paparan 1024 x 768 pixels

Notis Penafian

Pejabat Daerah Kecil Matunggong tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerugian atau kerosakan yang dialami disebabkan penggunaan sebarang maklumat yang terdapat di dalam web ini.

 

PEJABAT DAERAH KECIL MATUNGGONG, KUDAT, SABAH

Notis Hakcipta  |  Dasar Privasi    |  Dasar Keselamatan

 

Free Joomla! template by L.THEME