MUKIM PINAWANTAI

Pengenalan

Di bawah seliaan En. Motundun Madjamal, mukim ini mempunyai 33 buah kampung dengan majoriti penduduknya ialah Kaum Rungus (95%) dan selebihnya adalah bangsa - bangsa lain seperti Irranun dan Bajau (5%). Agama kristian adalah agama mejoriti yang dianuti oleh penduduknya.

Penduduk

Mukim ini mempunyai bilangan penduduk seramai 8,996 orang. Kaum Rungus biasanya tinggal di kawasan pedalaman sebagai petani, kaum Bajau dan Irranun tinggal di pesisir pantai dengan kegiatan ekonomi utama mereka ialah nelayan.

Pekerjaan 

Bagi Suku Kaum Rungus, kebanyakan penduduknya mengusahakan padi bukit, pokok getah dan kelapa sawit. Sementara bagi lain - lain kaum, kebanyakan daripadanya berkerja sebagai nelayan. Terdapat sebilangan kecil penduduk mukim ini yang berkerja sebagai penjawat awam atau swasta. Sebilangan kecil lagi pula menjalankan perusahaan kecil -kecilan.

Hasil-Hasil Utama

Hasil - hasil utama penduduk mukim ini adalah pertanian seperti kelapa sawit, getah, padi bukit, padi sawah, buah - buahan dan sayur -sayuran (60%). Hasil penternakan seperti lembu, kerbau, ayam, itik dan lebah madu (23%), perikanan iaitu ikan, udang, ketam dan kerang (10%), kraftangan dan pertukangan iaitu manik, rinago, gong dan parang (5%) dan lain - lain hasil (2%).

Senarai Kampung (Notis : Bahagian ini sedang dikemaskini)

Bil Nama Kampung Ketua Kampung Pengerusi JKKK
1 Adong Molepun Mogial Moriun Majaga
2 Binuvang Magadtok Tubi Mosiak Sakundong
3 Kaindangan Mojuin Koyondo Dehi B. Pondok
4 Kabangaan Sinkong Ogau Friedly Madugil
5 Kondopi Marapus Magoja Huzan Sugirit
6 - - -
7 - - -
8 - - -
9 - - -
10 - - -
11 - - -
12 - - -
13 - - -
14 - - -
15 - - -
16 - - -
17 - - -
18 - - -
19 - - -
20 - - -
21 - - -
22 - - -
23 - - -
24 - - -
25 - - -
26 - - -
27 - - -
28 - - -
29 - - -
30 - - -
 

Tarikh Kemaskini

11 Mac 2020 (Rabu)

Paparan Terbaik

Portal ini paling sesuai dipaparkan melalui pelayar Mozila Firefox dan Google Chrome; Resolusi paparan 1024 x 768 pixels

Notis Penafian

Pejabat Daerah Kecil Matunggong tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerugian atau kerosakan yang dialami disebabkan penggunaan sebarang maklumat yang terdapat di dalam web ini.

 

PEJABAT DAERAH KECIL MATUNGGONG, KUDAT, SABAH

Notis Hakcipta  |  Dasar Privasi    |  Dasar Keselamatan

 

Free Joomla! template by L.THEME