MUKIM TAMBULURAN

Pengenalan

Mukim ini mempunyai 32 buah kampung. Ketua Mukim ialah En. Jimer Bin Mojupi.

Penduduk

Mukim ini mempunyai bilangan penduduk seramai 10,017 orang dan bilangan rumah adalah sebanyak 1,555 buah. Pecahan penduduk mengikut kaum ialah Rungus (85%), Bajau, Irranun dan Suluk (13%) dan Cina (2%). Agama yang dianuti oleh penduduk di mukim ini ialah Kristian (80%), Islam (18%) dan kepercayaan tradisi iaitu Pagan (2%).

Pekerjaan

Bagi penduduk yang menetap di kawasan berbukit - bukau, penduduknya menjalankan kegiatan pertanian. Jenis pertanian yang dijalankan ialah pertanian sara diri di mana hasil penanaman adalah sedikit dan kaedah pertanian adalah secara tradisional. Jenis tanaman yang ditanam ialah padi bukit, sayur - sayuran dan buah - buahan. Bagi penduduk yang menetap di kawasan pesisir pantai, kegiatan utama ialah penangkapan ikan. Bagi penduduk yang mahir di dalam bidang kraftangan atau pertukangan, mereka menjalankan kegiatan ini bagi menambahkan pendapatan sampingan.

Hasil-Hasil Utama

Hasil - hasil utama penduduk mukim ini adalah pertanian seperti padi bukit, padi sawah, buah - buahan dan sayur -sayuran, penternakan iaitu lembu, kerbau, ayam, itik dan lebah madu, perikanan iaitu ikan, udang, ketam dan kerang, kraftangan dan pertukangan iaitu manik, rinago, gong dan parang dan lain - lain hasil.

Senarai Kampung (Notis : Bahagian ini sedang dikemaskini)

Bil Nama Kampung Ketua Kampung Pengerusi JKKK
1 Angkob Kadil Bin Dakang Jelson Bin Goling
2 Bonduk Mojintal Bin Mogimbal Mailin Bin Soborong
3 Bingolon Mojimbun Bin Unsai Mone Bin Marasim
4 Bavanggazo Majaun Bin Manahub Tony Bin Moniring
5 Jagil Jamaris Bin Mosintak Bansi Bin Pangkatan
6 - - -
7 - - -
8 - - -
9 - - -
10 - - -
11 - - -
12 - - -
13 - - -
14 - - -
15 - - -
16 - - -
17 - - -
18 - - -
19 - - -
20 - - -
21 - - -
22 - - -
23 - - -
24 - - -
25 - - -
26 - - -
27 - - -
28 - - -
29 - - -
30 - - -
 

Tarikh Kemaskini

11 Mac 2020 (Rabu)

Paparan Terbaik

Portal ini paling sesuai dipaparkan melalui pelayar Mozila Firefox dan Google Chrome; Resolusi paparan 1024 x 768 pixels

Notis Penafian

Pejabat Daerah Kecil Matunggong tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerugian atau kerosakan yang dialami disebabkan penggunaan sebarang maklumat yang terdapat di dalam web ini.

 

PEJABAT DAERAH KECIL MATUNGGONG, KUDAT, SABAH

Notis Hakcipta  |  Dasar Privasi    |  Dasar Keselamatan

 

Free Joomla! template by L.THEME